2012-07-29

50. VKF! - a nagy összefoglaló és stafétaátadás

Elkészültem a virágos összefoglalóval! (A témahirdetés itt olvasható.) Jobbnál jobb receptek gyűltek össze, ezért úgy gondolom, hogy mindazok akik még csak ismerkednek az ehető virágok csodálatos világával és mindazok akik rendszeresen fogyasztják már őket, találni fognak ebben a gyűjteményben kedvükre valót.

Összességében több résztvevőre számítottam, de panaszra semmi okom: 25 résztvevőtől 33 nagyszerű recepttel gazdagodott a VKF! repertoárja.
2 észrevétel:
Úgy látszik, hogy mi nők, jobban szeretjük a virágokat, mert egyetlen egy férfi sem képviselteti magát az 50. fordulóban.
Egy kivétellel senki nem készült articsókás, karfiolos vagy brokkolis recepttel, pedig én kíváncsian vártam, hogy kinek jutnak eszébe. De valószínűleg betudható annak, hogy mindenki inkább az illatos vagy szépséges virágokra utazott. ;)

Jöjjenek a játék főszereplői:

Az első receptet Muskátli Büfé küldte be, aki egy egyszerű de annál nagyszerűbb snidlingvirágecetes salátát készített. A snidlinvirágecetet természetesen ő maga érlelte, a snidlingvirágokat még május végén szedte és azóta rendszeresen forgatgatta, szeretgette az üvegcsét, s a mostani alkalmat pont megfelelőnek találta a megkóstolására.

Muskátli Büfé egy idén tavasszal indult blog, de már sok-sok érdekes bejegyzés megtalálható nála. Remek receptjein kívül néhány személyesebb hangvételű írás, kerti beszámolókkal és piacozós történetekkel tarkítva.





Emma a coffeinmentes blog szerzője a kezdeti tanácstalansága ellenére egy elragadó és bizonyára elképesztően finom rózsás jégkrémszendvicset készített be a fagyasztójába: lemon curd jégkrémszendvics rózsavízzel, rózsaszirommal és málnával. Kész öröm ránézni, kóstolás után pedig nem is tudom, hogy lehetne-e még fokozni. :)


Praliné Paradicsom blog szerzője, a bonbonspecialista Praliné Zsuzsi mi mással is készülhetett volna, mint bonbonnal. És nem is akármilyennel! Zsuzsinak nagyon köszönöm a figyelmességét, mert külön hangsúlyt fektetett arra a vágyamra, hogy látható/felismerhető formában is jelen legyen a virág a kreációkban, és képes volt ezért búzavirágokat válogatni egy szárítottvirág-keverékből. Csodaszépek lettek ezek a kékellő kabátba öltöztetett virágba borult szeder-ibolya bonbonok!


Bonbonspecialista után a kedvenc tortaspecialistám: Pixie Pie a Jépatojta van! blog szerzője a levendulát és a rózsát párosította össze; a levendula a ropogós ostyában van jelen, a rózsa a krémes fagylaltban és díszítőelemként is, kandírozva. Ha lenne még olyan, aki nem ismerné Pixie Pie különlegesen szép blogját (bár ez nagyon valószínűtlennek tartom), akkor ne is habozzon tovább, a rózsafagyi levendulás ostyával és cukrozott rózsaszirommal receptje mellett, még rengeteg szebbnél szebb tortában gyönyörködhet.


A következő bloggerinát mozgatta meg leginkább a jubileumi témaválasztásom. Erika, az Epercsók szerzője korábban még sosem használt fel ételben ehető virágokat, de úgy érzem, hogy igencsak örömét lelte bennük, és ennek a három remek receptnek bizonyára lesz még folytatása! Elsőként egy illatos rózsás panna cottát készített,


ezt követte egy csuda színes és szeretnivaló főétel, az őszibarackos garnélanyárs epres-rózsás salátával - amit mellesleg én is bármikor szívesen bevállalnék.


Erika 3. pályaműve nem csak a levendula miatt az első, hanem ez Erika legelső málnafagyija is. A  levendulás mentás málnafagyi receptje amellett, hogy hihetetlenül egyszerű és dekoratív desszert, még különlegesen finom is!

szeretetrehangoltan blog szerzője, Mági számára egyáltalán nem jelentett újdonságot e téma, hiszen már régóta nagy rajongója az ehető virágoknak, rengeteg ilyen jellegű recept található már meg a blogján, és a repertoárja bővülő tendenciát mutat. :) Most két szép sárgát, a körömvirágot és a sáfrányos szeklicét tette egy tésztaételbe: körömvirág-sáfrányos szeklice mártás, kézzel készült tagliatelle, vajon sült rókagomba...
Hmmm, micsoda kényeztetés! Nézzétek csak meg a recepthez tartozó többi fotót is, csak úgy árad belőlük az a szeretet, amivel Mági készítette.  


Vikvi, a B&B: Anyuci készítenél... blog írója a témakiírás utáni napon vele szembe jövő rózsalekvárból használt fel a helyes kis fehér csokis kosárkáihoz,  amibe még feketeszeder-lekvárt is tett.
Igazi nyalánkság.


A Vegaléria blog szerzője, Pöttöm Panna által igazi mesevilágba csöppenhetünk. Csak rá kell nézni erre a színpompás grízpudingra. Nemes példája annak, hogy egyszerű alapanyagokból, olcsón, és minimális munkával is kerülhet különleges étel az asztalunkra.
Pöttöm Panna a bejegyzése írásakor meglehetősen lelkizős hangulatban volt. Kérlek, hogy olvassátok el a recept előtti fantáziálós bevezetőjét is, mert nagyon szép gondolatokat írt ott le.


Bella, a Bee Creative with IsaBella blog szerzője nagyon lelkes volt a téma iránt, és egy akácos-ordás palacsintát szeretett volna készíteni az alkalomra, de a kiírt időpontra az akácok már mind elvirágoztak. Mivel Bella csak lila akácot talált a környezetében, megfordult a fejében hogy abból készíti, de bizonytalan volt ez ügyben, és a nagymamája véleményét kikérve arra jutottak, hogy majd jövő tavasszal készül csak el az akácos-ordás desszert. Nagyon bölcs döntés volt mert a lilaakác (Wisteria sinensis) és az akácvirághoz nagyon hasonlító közönséges aranyeső (Laburnum anagyroides) virága is mérgező, csak a fehér akác (Robinia pseudoacacia) virága ehető!

Aztán megemlítettem Bellának, hogy az articsóka, a karfiol és brokkoli rózsája is virág, és az ezekből készült ételekkel is bátran csatlakozhat, így ő egy kapros mustáros brokkolikrémmel jelentkezett.


A minőségi alapanyagok, de leginkább talán a zöldségek iránti rajongásáról és az egyszerűen elkészíthető egészséges ételek népszerűsítéséről ismert nyárikonyha a saját kiskertjében szedte a cukkinit és a cukkinivirágot, amiből aztán a krétai emlékeit felidézve egy nagyszerű cukkinis rizottót és sajttal töltött cukkinivirágot készített.


Az Ízek és élmények blog irója; Flóra, korábban még sosem készített semmit ehető virágokból, de a kiírt téma hatására kedvet kapott hozzá. Kiment a kertjébe, szedett néhány vadárvácskát, kandírozta, majd fehér csokoládés bonbonokba rejtette. Viszonyítási alap híján az árvácskák ízét furának határozta meg, de már tervezi a további (ehető) virágok kóstolását.


Évának, a MeGastroMania blog szerzőjének hetekig nem volt ötlete, hogy milyen ehető virágokat is használhatna fel. Már kezdte azt hinni, hogy náluk - Dél-Spanyolországban - nincsenek is ehető virágok. :) Aztán kutakodott egy kicsit a neten, jobban körülnézett az erkélyén és az udvarukon. Elsőként a virágzó menta szúrt neki szemet, és máris a régóta elkészítésre váró mojito torta lebegett lelki szemei előtt.  

A mojito torta elkészültével Éva lement a kertbe „szüretelni”, aminek az eredményeképpen egy színpompás virágos salátát tett az asztalukra. Természetesen csak olyan virágokat szedett le, amelyek fogyaszthatóságáról előzőleg meggyőződött: volt benne muskátlivirág, három fajtájú (és színű) bougainvillea, és egy-egy sárga és piros hibiszkuszvirág is.


Naspolya, a Naspolyakonyha szerzője számára is teljesen evidens volt, hogy a kertjében sárgálló cukkinivirágokból fogja a összeállítani a pályaművét. Egy szépséges cukkinivirágos-juhordás quiche-t sütött, csupa-csupa saját vagy termelőtől beszerzett alapanyag felhasználásával. Persze nem csak ennél a receptnél, hanem minden másnál nagy hangsúlyt fektet Naspolya is az alapanyagai beszerzésére, megtermelésére.

*Naspolya biokertjében annyira jó lesz az idei cukkinitermés, hogy egy játék keretében a sok nála termő zöldségből és saját eltevésű lekvárból ajánl fel egy szerencsés nyertesnek. Csak egy receptet vár cserébe, a nyertest pedig a kislánya segítségével fogja kisorsolni. Hogy pontosan mire lehet nála szert tenni, a kiírásból megtudható, és gyanítom, hogy a lassan lejáró határidőt is hajlandó még meghosszabbítani, ha gyűlnek az érdelkődők.


Gasztro Réka a Családháló.hu oldalról az ajándékba kapott lila színű ibolyacukrát házasította a vaníliával, amiből egy remek nyári hűsítőt az ibolyás-vaníliás jégkrémet készített el. Gyorsan, könnyen összedobható, tessék elővenni a tavasszal eltett ibolyacukrokat!

A Mandula Sarok blog szerzőjénél; chriesinél a kreativitás határtalan. Mindig meglepetést tud okozni, a sütés-főzés csínja-bínja a kisujjában van és nem mellesleg nagyon jól is fotóz. Ezúttal két fantasztikus recepttel is meglepett.


aztán képzeletben egy orientális utazásra mehetünk chriesivel, ugyanis második pályaműveként tökéletes kinézetű, narancsvirágközpontú pisztáciás macaronokat kardamomos narancsvirágmousse-szal
készített.


Alkotó szellemből a Dizájn menza írónőjének, dizájnmenzának is van bőven. Nem is lehet véletlen a névválasztása a néhány hónapja indult gasztroblogját illetően. Szuper ételekből és gasztronómiai beszámolókból csemegézhetünk nála.
Ő egy kis mennyiségű cukorral készülő rózsaszörppel, vagy inkább rózsaitallal csatlakozott a jubileumi fordulóhoz,


amit aztán felhasznált a nem mindennapi rózsás „baklava” fagyijához, és önmagához híven egy dizájnos réteskosárban, rózsaszirommal és pisztáciatörettel tálalt. 


Okostojás, A főzés tudománya gasztroblog írója a jól bevált vajaskekszének receptjét variálta meg úgy, hogy a tészta egyik részét hibiszkuszvirágteával színezte be, majd a kekszet az alkalomhoz illő formára formázta; így készült el - türelmes munkával, mérleg nélkül - az igazán ötletes jin-jang keksz hibiszkuszvirággal

A jin-jang jelentéséről bővebb információ itt.
Lora, a Kicsi ház, ott a város szélén... bloggerinája narancsvirágvizet csempészett a pohárba. De nem ám csak úgy egyszerűen, hanem túróval és mákkal együtt készített egy túrós-mákos pohárkrémet, amit nagyon szép fotókkal illusztált.

Loránál főként desszertek találhatóak. Érdekesség, hogy ez az idei első blogbejegyzése, és az előző két évben is átlagosan csupán havi egy-két receptet publikált, azok nagy része pedig VKF!-ekre készültek. Tény, hogy jó kis receptekre lelhetünk nála, és egyre ügyesebben is fotóz. Az ilyen blogoknak érdemes lenne aktívabbnak lennie.


Az Öt Elemes főzést folytató, A Kíváncsi Szakács blog szerzőinek (Dao konyha), nagy erősségük többek között az ázsiai konyha, és az erdőn-mezőn fellelhető vadnövények gyűjtése-elkészítése-fogyasztása. Blogjuk nagyon szép és igényes, de nekem van némi hiányérzetem; nem található például meg az oldalon, hogy mikor indultak. 
Az ehető virágok témára ők is két klassz receptet hoztak.
Az első egy párját ritkító, és szabadon variálható joghurtos-barackos szelet pászkamorzsával és lila bazsalikomvirággal. A poszt elején ízelítőt kapunk egy kellemes zempléni hétvégéről is.


A második ételükben a virágok közül a sokoldalú cukkinivirág kapta a főszeretet, s a felhasználásával készült egy könnyed nyári fogás; a vietnámi sült cukkini.

Az olasz konyha, a halak, és a gyermekételek nagy szakértőjének: Gabának, a Tavola in Piazza blog írónőjének a friss kamillavirágra esett a választása, aminek a felhasználásával egy nagyon gusztusos amerikai palacsinatornyot készített fehér csokoládéval és kamillás-vaníliás sültnektarin-szósszal.


A színpompakedvelő Colors in te Kitchen érdeklődését is felkeltette a virágos téma. Azonban érdekes módon egy nem túl színes, ámde annál ízletesebb és nem utolsó sorban egy egészségesen elkészített főételt hozott: a pulykamellfiléket egy narancsvirágos-hibiszkuszvirágos pácban érlelte, majd kesudiókabátot adott rá, és sütőben kisütötte, és citromos-joghurtos főtt burgyonyával körítette.
A fűszeres pulykamell, citromos-joghurtos burgonyával receptje alatt extraként sok érdekességgel gazdagodhatunk a narancsvirágvízről és a hibiszkuszvirágról. 


Az jubileumi témaválasztásom az Anna eszik blog írónőjét is aktiválta, ami különösen nagy megelégedettséggel tölt el, ugyanis ő is az időszakosan inaktív bloggerek táborát erősítí, de rajong a virágos ételekért, így erről a fordulóról semmiképpen nem szeretett volna lemaradni. Szerintem ezt sokunk örömére nagyon jól tette!
Sajnos a fotói nem sikerültek jól, ezért kép nélkül ugyan, de két csodás rózsavizes recepttel is készült. Az egyik, egy számára felejthetetlen finomság; a vérnarancsszörbet rózsavízzel, a másik a peshwari naan.

Ajaj, nekem mindegyik nagy kedvencem lenne, ebben biztos vagyok. A kókuszos indiai naan kenyeret a napokban el is kell készítsem. Annához hasonlóan én is Londonban ettem először igazi naant, akit érdekel és még nem látta volna, itt találja a beszámolót.

A játék utolsó résztvevőjekénként, nagy örömömre ma reggel még éppen behajózott a Tarka Bárka is! Gaba a Bárka színeiben egy cukkinivel, cukkinivirággal és óriás laposhallal töltött kenyérlepényt sütött. A hozzá felhasznált hajdinalisztből ugyan ő maga nincs 100%-osan megelégedve, de ad majd még egy esélyt a lisztnek. Mindenesetre ebben a kenyérlepényben a hajdinaliszt felcserélhető másra, és a halat és a zöldségeket is kedvünk szerint variálhatjuk benne.


Jómagam két recepttel készültem a játékra:


és egy finom rózsaszín kacsamellfilét virágokkal, bodzazselével és hibiszkuszvirágos szilvaszósszal.



2012.12.17. Krinsz, az ezmegaz blog szerzője csak játékon kívül készítette el a palacsinták királyát; a levendulás-csokoládés palacsintát fehércsoki-öntettel, és egy csokorba szedte a remek virágos receptjeit, ki-ki kedvére válogathat közülük.  Még jó, hogy ráakadtam! :) Biztos vagyok benne, hogy nagyon tuti ez az édesség, bár számomra nem derül ki a bejegyzésből, hogy krinsz miért nem jelentkezett vele a játékra, illetve, hogy miért nem tartotta selectfoodosnak. Talán a témakiírásnál történhetett egy kis félreértés, ugyanis én a témát szerettem volna selectfoodosra - ez sikerült is -, nem a fogásokat. Csupán valamilyen virágnak kellett benne szerepelnie, tetszés szerinti formában. Annyi kérésem tényleg volt, hogy ne liszt-cukor-zsiradék-levendula négyeséből álló kekszek készüljenek a jubileumi fordulóra, de semmi kifogásom nem volt a levendulás finomságok ellen. Sőt, nagyon is rajongok értük!



Mindenkinek köszönöm szépen a részvételt, izgalmas fordulót zártunk!

Most pedig nem is maradt más hátra, minhogy továbbadjam a stafétát. Mindenképpen olyasvalakinek szerettem volna adni, aki részt vett a mostani VKF!-fordulón, és a választásom egy olyan számomra kedves bloggerre esett, akit - a blogjainknak köszönhetően - személyesen is van szerencsém ismerni, és akit éppen tegnap vendégül is láttam...a stafétát ezennel nyárikonyhának adom tovább!

14 megjegyzés:

Nyárikonyha írta...

részemről a megtiszteltetés! kissé meglepődtem, mert egy recept miatt jöttem a blogra, és most látom, hogy már elkészült az összefoglaló. átveszem a stafétát, és a nyári szünidőt figyelembevéve, nem túl kapkodva írom ki a témát:-D

Selectfood írta...

:) Melyik recept miatt? Ér kitalálni? ;)
Türelmetlenül várom a témaválasztásod!

IsaBella írta...

De jó kis összegzés! Rengeteg jó recept született, párat el is mentettem, jövőre tuti nem kések le az ehető virágokról. ^^

Gabah írta...

Szuper kör volt! Köszönjük, Alíz! Nem vagyok nagy édességrajongó, de ezeket a virágos desszerteket szívesen megkóstolnám. És ha lehetne színes karaktereket használni, akkor most azokkal leírnám, hogy mennyire jófej vagy, hogy a Tarka Bárkát tarka betűkkel írtad! Pusz.
:-)

chriesi írta...

Nagyszerű receptek érkeztek és csodaszép volt a téma!

Sarolt írta...

Mennyi jó ötlet! Nagyon jó téma volt, köszi megint!:)

Sarolt írta...

Ja, és külön köszönöm, hogy írtál a játékomról:)

Erdokóstoló írta...

Elképesztően szépek, színpompásak, gratulálok minden alkotónak!

krinsz írta...

Gyönyörűek és különlegesek:)

Selectfood írta...

Örülök, ha tetszik az összefoglaló!:) Valóban sok-sok szép, finom és ötletes receptet sikerült összegyűjteni, ezer köszönet a résztvevőknek!

Gaba, hát észrevetted? :))) Na jó, nem volt nehéz nem észrevenni. :)
A többiek blognevét pedig az általuk felhasznált virágok színeivel próbáltam összehozni.

Muskátli Büfé írta...

Amilyen kreatív volt a kiírás, annyira pompázatos lett az összefoglaló is! Szuper vagy! Köszönöm, hogy játszhattam Ági

Lora írta...

Szuper téma volt, nagyon jó az összefoglaló is. :)
Külön köszönöm a kedves szavakat! Én is azon vagyok, hogy jobban aktiváljam magam.
Lora

Selectfood írta...

Ági, nagyon kedves vagy, és én is köszönöm, hogy részt vettél a fordulómban! *-*

Lora, figyelni foglak. Hajrá! ;)

anna írta...

ooo, csak most latom, milyen kedveset irtal rolam, itt mosolygok, koszonom szepen *_*