2012-01-25

Papírban sült citromos-paradicsomos aranydurbincs fekete rizzsel




Az egészben sült aranydurbincs most is remek lett, bár a már szokásosnak mondható töltelék helyett, most más került a batyuba: citrom, paradicsom és kakukkfű.
Ami ezúttal egy nagyon egészséges különlegesség volt a tányéron, az kétségkívül az olasz hántolatlan fekete rizs volt.
A fajtáját tekintve fekete, nem az elkészítési módja szerint. Most főztem először, és valami fenomenális. Már a kinézete is szemet gyönyörködtető, főzés közben kavargatni pedig kész öröm. Az illatát én nem is tudnám mihez hasonlítani, a dobozán lévő leírás szerint a nagyon kellemes szantálfa és friss kenyér illatát árasztja magából. Főzés közben a színe feketéből mély lilára vált. A fakanalat szépen be is festi. :)

A fekete rizs eredetileg Kínából származik, de ma már az olaszországi Pó völgyében is termesztik. 100 grammonként 325 kalóriát, 9,9 g fehérjét, 63,7 g szénhidrátot és 3,4 g zsírt tartalmaz. Ásványi anyagok közül kiemelkedő a szeléntartalma; 73%. Tartalmaz még emellett foszfort, magnéziumot, továbbá csekély mennyiségben vasat és kalciumot is.


Hozzávalók
2 személyre

2 db konyhakész aranydurbincs beirdalva
2 db biocitrom vékonyan felszeletelve
4 db közepes méretű paradicsom felkarikázva (az enyém most fagyasztott, közepesen kiolvasztott állapotban jól szeletelhető)
1 csokor kakukkfű
frissen tört fehér bors
tengeri só
olívaolaj
fehér balzsamecet
+ sütőpapír

250 g fekete rizs
kb. 100 g sárga rókagomba - el is hagyható
kb. 750 ml meleg víz (esetleg hal- vagy zöldségalaplé)

Elkészítés

1 Tegyünk egy tepsibe egy akkora darab, duplára hajtott sütőpapírt, amekkorába jól be tudjuk majd tekerni a halat. Mindkét oldalán és a belső üregében sózzuk, s borsozzuk meg a halakat. A papír közepén helyezzünk el egy felkarikázott paradicsomot, rajta fél citromot és néhány ágacska kakukkfüvet. Fektessük rá az egyik durbincsot, és tegyünk a belső üregébe 1-1 szelet citromot és paradicsomot, plusz egy kis kakukkfüvet is. A tetején helyezzünk el még egy paradicsomot, fél citromot, kakukkfüvet, majd permetezzük (vagy locsoljuk meg) meg fehér balzsamecettel, locsoljuk meg egy kis olívaolajjal, és jól csomagoljuk be az egészet, úgy, hogy a gőz ne tudjon belőle kiszállni.
2 Ismételjük meg ugyanezt a másik hallal is.
3 200°-os sütőben 40-45 perc alatt süssük meg a halakat.
4 Ezalatt készítsük el a fekete rizst, a risotto leírása szerint. Mivel ez a fajta rizs nem a sima risottóhoz hasonlóan viselkedik, szerintem hagyományos módon is el lehet készíteni.

Megjegyzés: A fekete rizs önmagában maga a tökély, ezért legközelebb feltétlenül gomba nélkül fogom elkészítni.

Nincsenek megjegyzések: