2010-01-10

Bacalhau com batatas à murro / Tőkehal „lapított” burgonyával


Hozzávalók
4 személyre kb.:

4 db vastag szelet tőkehal (sóban szárított, áztatott)
1 kg apró újburgonya héjában, alaposan megmosva (lehet régi is a burgonya, de csak a kisméretűek jók ehhez az ételhez)
1-2 db egész fej fokhagyma gerezdjeire szedve, fele mennyiség héjában hagyva, másik fele meghámozva
4 db közepes méretű vöröshagyma meghámozva (ha van a felhasznált hagymák között nagy, akkor vágjuk ketté, a kisebben egészben is maradhatnak)
extra szűz olívaolaj
(-só)


Elkészítés

1 A tőkehalat süssük meg grillen (vagy tegyük 2 percre forrásban lévő vízbe). A héjas burgonyát, a meghámozott vöröshagymát és a fokhagyma egy részét süssük meg sütőben szárazon. (vagy ha éppen nincs sütő, akkor főzzük elő a burgonyát héjastól)
2 Ha már kissé kihűltek a burgonyák, akkor tenyérrel vagy egy klopfolóval lapítsuk meg őket úgy, hogy még ne essenek szét.
3 Tegyük az összes hozzávalót egy agyagedénybe vagy jénai tálba, locsoljuk meg bőven olívaolajjal, és ha nem eleve sós halat használunk, akkor sózzuk is meg.
4 180Cº-os sütőben süssük kb. 40 percig. Ízlés szerint a sütési idő elején le is lehet fedni, de nem feltétlenül szükséges, ha valamelyik alsóbb rácson sütjük.

Megjegyzés: A burgonyát a héjával együtt fogyasszuk!

Nincsenek megjegyzések: